De stroom van prikkels

Kindercoach Nanda zit achter haar bureau in Maarssen vlakbij Utrecht

Holistische coaching bij prikkelverwerking

Hoi, ik ben Nanda van YellowFlowAcademy.

Bij mij draait alles om kinderen die net even anders leren of die net op een andere manier in het (school)systeem passen. Of je kind nu hoogsensitief is, ad(h)d heeft, hoogbegaafd is of autisme heeft -of misschien hier helemaal niet mee bekend is- ik kijk samen met jullie naar: waar wil je bij geholpen worden én wat zijn de unieke talenten van jouw kind.

Misschien is jouw kind bang om de dingen niet goed te doen, vindt hij of zij het lastig om zich te concentreren of is het snel boos. Dat is helemaal oké! Ik kan jullie helpen 🙂.

Ik ben niet zo’n fan van labels en kinderen in een ‘hokje’ plaatsen, want vaak gaat het dan over: ‘waar kom je niet mee in het systeem’, ‘wat gaat er niet goed’, ‘wat kan je niet’. Toch heb ik er voor gekozen om in mijn blogs deze labels aan te houden, want een label geeft ook een duiding aan bepaald gedrag. Ik spreek zelf liever van neurodiversiteit omdat veel labels overlap hebben in gedragskenmerken en gedrag niet in één hokje te plaatsen is. Als je kijkt vanuit het begrip neurodiversiteit gaat het meer om: kijken naar gedrag, wat heeft een kind nodig, hoe kan je een kind dat geven en wat is zijn/haar talent.  

In dit blog lees je over neurodiversiteit en de manier waarop creatieve coaching vanuit een holistisch perspectief kan helpen. Deze keer: “De stroom van prikkels in een drukke wereld”.

getekende afbeelding: megafoon. YellowFlowAcademy: kindercoach in Maarssen bij Utrecht voor begeleiding van neurodivese kinderen: adhd, autisme, hooggevoeligheid en hoogbegaafheid.

De stroom van prikkels voor hooggevoelige kinderen

Onze wereld is drukker dan ooit. Schermen, geluiden, reclames, sociale media, en een constante stroom van informatie en verwachtingen, maken deel uit van ons dagelijks leven. Hoewel dit voor velen de nieuwe norm is, kan het overweldigend zijn voor kinderen – en vooral voor hooggevoelige kinderen.

Wat betekent hooggevoeligheid?

Hooggevoelige kinderen (HSK: Hoog Sensitieve Kinderen) hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor externe prikkels zoals geluiden, geuren, licht, lichaamssensaties en emoties of energie van anderen. Ze merken details op die anderen misschien over het hoofd zien en kunnen sterk geraakt worden door schoonheid, onrecht of verdriet. Tegelijkertijd kunnen ze snel overweldigd raken door te veel prikkels, wat zich kan uiten in terugtrekken, vermoeidheid, of emotionele uitbarstingen.

Kinderen met adhd, autisme en/of kinderen die hoogbegaafd zijn, hebben vaak allemaal kenmerken van hooggevoeligheid. Niet álle kinderen hebben allemaal dezélfde kenmerken, maar het ene kind heeft wat meer van kenmerk A en het andere kind weer wat meer van kenmerk B. En het volgende kind heeft weer een combinatie van kenmerken.

De uitdagingen van onze moderne wereld

Onze moderne samenleving biedt weinig ruimte voor rust en herstel, wat cruciaal is voor hooggevoelige kinderen. Ze worden bijvoorbeeld blootgesteld aan Technologie: Constante schermtijd en meldingen houden de hersenen actief, zonder de kans om te ontspannen. Hoge verwachtingen: (onbewuste) prestatiedruk vanuit de maatschappij, op school en in sport kan extra zwaar voelen. Sociale interacties: Groepen, drukke feestjes, weekendjes weg en groepsdynamieken kunnen vermoeiend zijn voor hoogsensitieve kinderen. Onvoorspelbaarheid: De snelheid van de wereld kan zorgen voor een gevoel van controleverlies.

Voor een hooggevoelig kind kan een dag vol prikkels voelen als een onafgebroken storm. Hierdoor lopen ze het risico op overprikkeling, wat kan leiden tot stress, angst, slaapproblemen en een laag zelfbeeld.

Een getekend plaatje van een jongen die bij de YellowFlowAcademy in Maarssen komt voor kindercoaching voor neurodiverse kinderen. Voor kinderen met adhd, autisme, hooggevoelighied en hoogbegaafdheid. Leren omgaan met prikkelverwerking
Een getekend plaatje van een meisje dat bij de YellowFlowAcademy in Maarssen komt voor kindercoaching voor neurodiverse kinderen. Voor kinderen met adhd, autisme, hooggevoelighied en hoogbegaafdheid. Leren omgaan met prikkelverwerking

Tip voor ouders: Hoe omgaan met deze stroom aan prikkels?

Gelukkig zijn er manieren om hooggevoelige kinderen te begeleiden, zodat ze leren omgaan met de prikkelrijke wereld en hun gevoeligheid als kracht kunnen inzetten. Hieronder lees je een aantal nuttige tips, die je meteen kunt toepassen:

Creëer een Veilige Basis:
Zorg voor een rustige, voorspelbare thuisomgeving. Dit betekent een balans tussen activiteit en rust, duidelijke routines en een plek waar ze zich kunnen terugtrekken.

Leer Prikkelbewustzijn:
Help kinderen begrijpen door welke prikkels ze beïnvloed worden en hoe ze hierop kunnen reageren. Samen activiteiten kiezen die je kids energie geven – zoals tekenen, lezen, of wandelen en spelen in de natuur – kan ze leren hun grenzen te herkennen.

Introduceer Ontspanningstechnieken:
Ademhalingsoefeningen, mindfulness en yoga kunnen helpen om spanning te verminderen en hun zenuwstelsel te kalmeren.

Wees Begripvol:
Luister naar hun ervaringen zonder oordeel. Laat ze weten dat het oké is om een pauze te nemen als ze zich overweldigd voelen. En begeleid ze in het omgaan met deze overprikkeling.

Minimaliseer Overbodige Prikkels:
Verminder schermtijd, kies voor rustige kleuren in hun omgeving en vermijd te veel activiteiten op één dag.

Focus op Hun Kracht:
Hooggevoelige kinderen hebben een groot empathisch vermogen, oog voor detail en een diep gevoel van rechtvaardigheid. Door deze kwaliteiten te erkennen en te versterken, voelen ze zich gewaardeerd.

De YellowFlowAcademy en begeleiding bij overprikkeling

Ik begeleid veel kinderen die hooggevoelig zijn. Ik beschik over een breed scala aan interventies en concrete tips om hiermee om te gaan: praktische tools om thuis en op school in te inzetten. Van creatief -en kunstzinnig werken tot naar buiten gaan. En van meditaties en visualisaties tot lichaamsgerichte oefeningen om in balans te komen.   

Hooggevoelige kinderen zien de wereld op een unieke manier en brengen vaak creativiteit, compassie en diepgang in alles wat ze doen. Hun talenten en kwaliteiten zijn iets wat de wereld op dit moment extra nodig heeft. Daarom zijn ze er ook 😊.

Door ook te kijken naar hun talent en hoe ze dit kunnen benutten, wordt hun zelfvertrouwen en weerbaarheid vergroot. Ze ervaren dat gevoeligheid een unieke kracht is die hen onderscheidend en waardevol maakt.

Als ouder speel je een cruciale rol in het welzijn van hooggevoelige kinderen. Daarom krijg je van mij de juiste tools om je kind te begrijpen en te begeleiden. Denk aan: meditaties en handige to do’s en tips voor thuis en op school, voor omgaan met overprikkeling.

Een getekend plaatje van een jongen die bij de YellowFlowAcademy in Maarssen komt voor kindercoaching voor neurodiverse kinderen. Voor kinderen met adhd, autisme, hooggevoelighied en hoogbegaafdheid. Leren omgaan met prikkelverwerking

Successtory van de YellowFlowAcademy

Op een dag kwam Evy* in mijn praktijk.

Evy vond het lastig om zich te focussen in de klas en was snel afgeleid door alle prikkels om zich heen. Ze wilde zich graag beter kunnen concentreren.

Ik leerde haar (energetische) oefeningen om haar energie beter bij zich te houden en energie van anderen buiten zich te houden. Hierdoor kon ze beter aarden en contact maken met haar lichaam. We maakten een kleine tekening hiervan. Door deze in haar laatje te leggen als reminder, werd ze gedurende de dag eraan herinnerd om haar oefeningen even te doen. Hierdoor lukte het haar om beter te focussen en zich te concentreren in de klas.

Mooie bijkomstigheid: deze oefeningen werkten ook om beter in slaap te vallen. Twee vliegen in 1 klap!

*Namen zijn wegens privacy veranderd.

Samen werken we aan het leren omgaan met de stroom van prikkels in een drukke wereld

Ben jij benieuwd hoe kindercoaching kan helpen bij het ondersteunen van JOUW hooggevoelige kind?

neem contact op met de YellowFlowAcademy