Wat is neurodivergent of neurodivers?
De term neurodivergent verwijst naar variaties in het functioneren van het brein die afwijken van wat als “typisch” (of normaal) wordt beschouwd. Wanneer een kind neurodivergent is, betekent dit dat hun hersenen op een andere manier werken dan die van een neurotypisch kind. Dit kan invloed hebben op hoe ze denken, leren, en omgaan met de wereld om hen heen.
Neurodiversiteit omvat een breed scala aan neurologische verschillen, waaronder ADHD, ADD, autisme, hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, dyslexie en dyspraxie. In plaats van deze verschillen te beschouwen als “stoornissen” die moeten worden gecorrigeerd, benadrukt neurodiversiteit het belang van het begrijpen en waarderen van deze variaties als een natuurlijk onderdeel van de menselijke diversiteit.
Voor kinderen die neurodivergent zijn, kunnen traditionele onderwijs- en sociale omgevingen soms uitdagend zijn. Het is belangrijk om deze kinderen te ondersteunen door hun unieke manier van denken en leren te erkennen en hen de ruimte te geven om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen. Met de juiste begeleiding kunnen neurodivergente kinderen hun potentieel volledig benutten en een positieve impact hebben op hun omgeving.
Neurodivergentie is dus geen beperking, maar een andere manier van zijn. Het draait om het erkennen en omarmen van de verschillen die elk kind uniek maken.
Hieronder zie je in mijn video’s, tips en to do’s voor het omgaan met gevoelige en neurodiverse kinderen, het hele jaar rond.
Daaronder lees je in mijn blog voorbeelden uit mijn coachpraktijk, hoe ik kinderen help met het opbouwen van zelfvertrouwen, het omgaan met hun uitdagingen en het vinden van hun talent.
Tips voor het begeleiden van neurodiverse kids
Blogs: Wat kan kindercoaching betekenen voor neurodiverse kinderen?
ADHD – Dirk had moeite om zich op school te concentreren, hij vertoonde daardoor druk gedrag en luisterde niet meer naar de juf. De rest van de klas had hier ook last van. Door creatieve coaching kreeg Dirk inzicht in zijn gedrag en emoties en heeft hij zijn emoties beter leren reguleren. Lees meer…
Autisme – Een tijdje geleden had ik Liam in mijn praktijk: hij had moeite had met veranderingen en onverwachte situaties op school en thuis. Elke keer wanneer er iets onverwachts gebeurde, zoals een andere juf om meester, raakte hij overstuur en werd hij boos, soms agressief. Maar ook zijn voetbaltraining die niet doorging wegens een zieke trainer, of een speelafspraakje dat op het laatste moment werd af gezegd, kon hem uit balans brengen. Lees meer…